II. Kosova Savaşı


Balkanlar'daki Osmanlı Savaşları
Tarih 17 Ekim-20 Ekim 1448
Bölge Kosova, Sırbistan
Sonuç Osmanlı Zaferi

Taraflar
Osmanlı Devleti Macarlar'ın önderliğinde, Eflaklılar, Sicilyalilar, Almanlar, Lehler
Kumandanlar
II. Murat
Saruca Paşa
Dayı Karaca Paşa Hunyadi Yanoş
Güçler
15.000 40.000
Kayıplar
Yaklaşık 6.000 Yaklaşık 25.000
Kosova tarihi


Antik Çağlar[ Göster ]
Dardania


Orta Çağ[ Göster ]
I. Kosova Savaşı
II. Kosova Savaşı
Arnavut Ligası


Osmanlı Dönemi[ Göster ]
Prizren Vilayeti
Kosova Vilayeti
Prizren Ligası


Yakın tarih[ Göster ]
Kosova Sosyalist Özerk Bölgesi
Kosova Operasyonu
Kosova'nın Bağımsızlık Süreci


Özel konular[ Göster ]
Kosova'nın ekonomik tarihi
Kosova'nın askeri tarihi
Kosova'nın sosyal tarihi


Bu kutu: gör • tartışma • değiştir
II. Kosova Savaşı veya İkinci Kosova Meydan Muharebesi (17 Ekim-20 Ekim 1448) Sultan II. Murat önderliğindeki Osmanlı ordusu ile Macar kumandanı János Hunyadi önderliğindeki bir Balkan ordusu arasında yapılmış bir muharebedir.

Varna yenilgisinin intikamını alma amacıyla savaş başlatmak isteyen János Hunyadi'nin topladığı Haçlı-Macar ordusu Kosova'ya geldi. II. Murad'ın barış önerisi reddedildi.

19 Ekim günü taarruza geçen Haçlı ordusu'nun öncü birlikleri Rumeli ve Anadolu atlıları tarafından yenilgiye uğratıldı. Osmanlı kuvvetleri'nin sağ ve sol kanatlarını taktik amaçlı geri çekilmiş gibi göstermesi üzerine Hunyadi Yanoş, Osmanlı ordusu'nun merkezini hedef alan ana taarruzu başlattı. Bu saldırıda da Osmanlı merkez kuvvetleri(özellikle Yeniçeriler)'nin direnişi kırılamadı. Bir çok Hristiyan soylu ve komutan öldürüldü.

Sağ ve sol kanatlarda geri çekilmiş Osmanlı kuvvetleri de yerlerini dolduran kuvvetlere hücuma başlayınca Haçlı ordusu dağılmaya başladı. János Hunyadi savaş meydanından kaçtı, ama daha sonra Sırplar tarafından çevrildi.

Savaş sonucu Balkanlar'da üst üste yenilgi alan Haçlı ittifakları saldırıcı güç toplamayı bırakıp savunmaya çekildi, Osmanlı ordularının karşısında duracak güç kalmadı. Osmanlı Balkanlarda taaruza, Haçlılar savunmaya geçti.

0 yorum:

Yorum Gönder