TÜRK'ÜN BÜYÜK ZAFERİ

İster Türk, ister yabancı olsun, her milletin fertleri vatanları için canlarını vermeye hazırdır. Ancak bugüne kadar Türk Milleti gibi yurduna düşkün, vatanının bir karış toprağını bile düşmana vermeyecek kadar azimli ve iradeli bir toplum görülmemiştir. Bunun en büyük örneklerinden birisi de, Çanakkale Zaferi'dir. Bu zafer, bağımsızlığımızın kazanılmasında atılan büyük adımlardan biridir.
Gerek maddi, gerek manevi sıkıntılar neticesinde kazandığımız Çanakkale Zaferi'nin en büyük siyasi sebebi; İngiliz ve Fransızlar'ın, Almanya karşısında zor durumda kalan Rusya'ya, kapatılan boğazların açılmasıyla yardım edebilecek olmalarıydı. Sebep her ne olursa olsun, Türkler'in savaştan kaçmayacağını göstermek en büyük görevimiz olmuştu. Bunu bilmelerine rağmen direnmek ise, düşmanlarımızın ne derece inatçı olduğunu bize gösteriyordu.
Zaferin siyasi yönünden sıyrılıp diğer bir yönüne baktığımızda, görülen manzara hiç de iç açıcı değildi. Çünkü biz, vatanımızın küçük bir parçası olan Çanakkale'yi elimizde tutabilmek için, binlerce şehit vermiştik. Vatan, millet, bağımsızlık adına akıtılan kanlar ile sulanmış Çanakkalemiz, belki de bayrağımıza kırmızı rengin verilmesinin en büyük nedenlerindendi. Mithat Cemal bunu anlamış olacak ki, "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." diyor. Çanakkale Zaferi uğruna ölen çoktu. Ancak onların arasında, savaş sırasında çarpıştığımız düşman askerleri de vardı. Onlar, şimdi bizim topraklarımızda yatıyorlardı. Her nekadar düşmanımız olsalar da, onlara sırt çevirmek Türk'e yakışmazdı.Türk Milleti'nin;

Yurdu yurt ki,
Uğrunda ölen oldu.
Toprağı toprak ki,
Kan ile yoğruldu.
İnsanı insan ki,
Savaştı, didindi, yoruldu.

0 yorum:

Yorum Gönder